Wat is een postcode
De postcodes zijn in Nederland in 1977 ingevoerd. Deze bestaan uit twee letters en vier cijfers. De laatste cijfers geven aan in welke wijk je woont, de eerste cijfers in welke regio je woont. de twee letter zorgen dat je straat een unieke combinatie met je plaats en postcode wordt. Zo rond het jaar 2006 zijn er een aantal nieuwe letters bij de postcodes toegevoegd. Het ging hier om letters die nog nooit eerder in postcodes waren voorgekomen; F, I, O, Q, U en Y. Door de nieuwbouw in Nederland waren de oude postcodes op, en moesten er nieuwe combinaties komen. De lettercombinaties ‘SA’, ‘SD’ en ‘SS’ worden niet gebruikt. De postcodes worden voor meer dingen gebruikt dan alleen de postbezorging. Het wordt ook gebruik voor wijknummering en bewegwijzering. Individuele straten hebben door de komst van enen en oneven huisnummers vaak verschillende postcodes. Voor de bezorging van de post is dit gemakkelijker. Op de website van postcode zoeken kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk adressen compleet maken met de juiste postcode om een brief te versturen.
Alles over de Nederlandse postcode
Het nummerstuk in de postcode, de 4 cijferige reeks, bestaat uit de range van 1000-9999. Tegenwoordig zijn er 5000 verschillende combinaties in gebruik. Het postcodeboek en de postcodegids geven hier inzicht in. veel van deze gidsen waren vroeger alleen in fysieke papieren vorm beschikbaar. tegenwoordig gaat het postcode zoeken veel gemakkelijker. Het is wel belangrijk dat deze gegevens actueel en up-to-date worden gehouden. Je moet niet denken dat de postcodes alleen voor de post van belang is. het word voor veel meer doeleinden gebruikt. De NS bijvoorbeeld, gebruikte vroeger de postcodes in de automaten van treinkaartjes. Het station van de bestemming werd gekoppeld aan de postcode. Zo dacht men dat mensen het beter konden onthouden. Vaak moet je online, als je een formulier invult, ook je adresgegevens invullen. De postcodes wordt daarbij vaak centraal gesteld. Je vult je postcode in en de rest van het adres wordt automatisch ingevuld. Ook wordt de nummercode gebruikt voor het zoeken naar afstanden van leveringen etc. Op veel eet/bestel site kan je door het invoeren van de postcode de afstand en levertijd berekenen, erg handig allemaal! Bekijk nu alle info over Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Over de postcode kan nog het volgende gezegd worden:
– De laagste is 1000 AA, een postbus nummer in Amsterdam.
– De eerste is 1011 AB, ook gelegen in de hoofdstad van ons land.
– De hoogste is 9999 XL, daarna komen 9999 XX, 9999 ZA en 9999 ZZ. Dit zijn echter geen actieve adressen.
– In 2013 zijn er nog steeds straten zonder Postcode. Dit heeft ermee te maken dat, indien er geen brievenbussen aan de straat staan, er geen een nodig is.
– Als het laatste cijfer van de code een 0 is, het vaak om een postbusnummer gaat.
– Verschillende straten hebben altijd een andere code. Het kan echter voorkomen dat ze toch dezelfde hebben. In dit geval gaat het dan om verschillende huizenreeksen, en zijn de codes van even en oneven huisnummers verschillend.